Silikon ve Mastik Arasındaki Fark Nedir?

01 Temmuz 2019
Silikon ve Mastik Arasındaki Fark Nedir?

Dış cephe sistemlerinde ve iç donatım yöntemlerinde kullanılan mastik birçok kez silikon ile karıştırılmaktadır. Silikon ile benzer özellikleri bulunmasına rağmen farklı bir yapısı olan mastikler bazı alanlarda silikondan çok daha yüksek performans göstermekte ve iyi sonuçlar ile uzun yıllardır kullanılan sağlamaktadır. Bu nedenle bazı bölgelerde mastik kullanım için uygun görülürken bazı bölgelerde de silikon daha verimli sonuç alınması adına kullanılabilmektedir. Uygun yüzeyler de uygun ürünün kullanılmasıyla yüzeyin daha uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi elde edilebilmektedir. Birkaç istisna durumla birlikte genel olarak mastik kullanılan her alanda da silikon da kullanılabilmektedir. Ancak iyi sonuç için mastiğin kullanım alanları ve silikonun kullanım alanları ayrı ayrı değerlendirmelidir.

Silikon ve mastik arasındaki başlıca genel farklar ise çoğunlukla silikon izolasyon yönteminde yapıştırma malzemesi olarak kullanılmaktadır. Mastik ise dolgu ve izolasyon ürünü olarak tercih edilir. Aynı alanlarda ikisi de hemen hemen kullanılabilir. Mastik boyanabilme özelliğine sahipken silikon boya tutmaz. Silikon kuruduğunda esnekliğini kaybetmez. Ancak mastik kuruduğunda sertleşir ve elastik özelliğini kaybetmektedir. İkisi de antibakteriyel olan bu ürünlerin kullanım süreleri ve kuruma süreleri de farklıdır. Silikon 6 saatte kururken mastik 12 ile 24 saat arasında kuruyabilir. Silikon maddi açıdan daha değerlidir ve mastik silikona göre daha uygun bir üründür.

 

Genel manası ile ortak kullanım yerlerine sahip olan mastik ve silikon dikkat edilmediği takdirde kullanım için uygun olmayan yerlerde de birbirlerinin yerine tercih edilebilmektedir. Ancak kimi zaman bu durum ekonomik olarak kayba neden olur. Dikkat edilmediği zaman kısa süreli kullanıma ve kısa zaman sonra kullanım alanlarında sorunların meydana gelmesine sebebiyet verir. Silikon ve mastik ayrı ayrı yapı, izolasyon ve yapıştırma dolgu yöntemleri çok daha kusursuz ve profesyonelce gerçekleştirilmiş olacaktır.

 

Yapı, izolasyon ve diğer alanlarda mastiğin tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında geniş yüzeylerde kullanılmasıdır. Geniş yüzeylerde silikon kullanmak oldukça maliyetli olacak ve bu nedenle de bir çok usta geniş alanlar için mastik kullanımını tercih etmektedir. Dolgu işlemlerinde mastiğin tercih edilmesinin bir diğer nedeni de yüksek performans sağlamasıdır. Çünkü silikonun aksine kullanıldığı alanda esnekliği kaybederek dolgu malzemesi olarak pürüzsüz bir görünüm sağlayan mastik tüm boya tipleri ile de kolayca yapabilmektedir. Duvar tamirleri için ideal bir ürün olarak kullanılan mastik dış etkenlere karşı dayanıklılık konusuna gelindiğinde ise silikonla aynı özelliğe sahiptir. Silikon yaygın olarak iç yapı yöntemlerinde kullanılmaktadır. Banyolar da, küvetler de, lavabolar da ve daha birçok alanda izolasyon yapıştırma özelliğine sahiptir. Ancak banyo gereçlerinin yapıştırılmasında silikon kullanımı tercih edilmektedir. Çünkü bu gibi yerlerde silikon kullanımı çok daha ideal olmaktadır.

 

Silikonda kullanılan renk seçeneği şeffaf, beyaz, siyah, gri ve kahve renkler olurken mastik de beyaz, siyah, gri ve kahve seçenekleri bulunmaktadır. Ancak silikon boyanma özelliği taşımazken mastik her çeşit boyayla kullanılabilir. Silikon PVC, ahşap doğramalarda ve küvetlerde tercih edilirken mastik de küçük çatlak aralarında, su ve toz yalıtımında tercih edilir. Aynı zamanda iki üründe ultraviyole ışınlarına dayanıklıdır. Silikon silikon tabancası ile mastik ise mastik tabancası ile kullanılır. Antibakteriyel özellikte olan bu iki ürün kürlenme süresi olarak silikon 5 dakikada kürlenirken mastik 25 dakikada kürlenir. Hem ortak hem de farklı özellikleri bulunan bu iki ürün yapı, İnşaat ve dolgu yönteminde tercih edilen en yüksek performanslı ürünlerdir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.